пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

Голодомор 1932-33 рр.: наш вічний біль

Пекельні цифри та слова
У серце б’ють неначе молот,
Немов прокляття ожива
Рік тридцять третій.
Голод... Голод... Голод...
(В. Крищенко «Голод»)

   У 1932-1933 рр. український народ пережив одну із найстрашніших трагедій  у своїй історії – голодомор… 85 років минуло з того часу, коли мільйони синів і доньок України, мільйони невинних людей, мільйони наших рідних і близьких були без жалю винищені. Голодомор 1932-1933 рр. – це безперечний злочин сталінської тоталітарної системи проти українського народу.
      Час лікує душевні рани, але  цю рану в серці України загоїти неможливо… Народ України ніколи не забуде ці чорні сторінки в його історії. Саме тому, нині необхідно  робити все, щоб наші нащадки, а особливо молоде покоління, знали про ті лихоліття та з особливою шаною берегли їх у своїй пам’яті для того, щоб таке страшне горе ніколи не повторилось.

      Щоб віддати данину пам’яті  нашим співвітчизникам, на долю яких випали тяжкі страждання у 1932-1933 рр. працівники нашої бібліотеки організували і провели вечір пам’яті і скорботи «ВЕЛИКІ ТВОЇ ЖЕРТВИ, УКРАЇНО». Захід був проведений у читальному залі бібліотеки-філії спільно із учнями 10-го класу  СШ №5.
       Перед заходом на подвір’ї бібліотеки учні провели флеш-моб «УКРАЇНА ПАМ’ЯТАЄ – СВІТ ВИЗНАЄ», яким долучились до міжнародної акції «Запали свічку пам’яті» з нагоди  85-х роковин національної трагедії українського народу. 

     
         Вечір  розпочався з покладення колосків біля запалених свічок в пам’ять про мільйони жертв голодомору.




     Ведучі заходу ознайомили присутніх із трагічними сторінками тих трагічних подій української історії, про їхні причини та наслідки. У ході вечора гості мали нагоду переглянули  презентацію про голодомор та відеокліпи  «Українську пісню реквієм» у виконанні Ніни Матвієнко,  «Свічу» Оксани Білозір, «Пісню пам'яті жертв голодоморів» Лариси Кваріані.  Документальні факти, рядки монологів та віршів викликали у присутніх на очах сльози, невимовний біль, сум та співчуття. Завершився захід виступом директора Стрийської МЦБС Л. Яремко.





   Окрім того до уваги користувачів у читальному залі бібліотеки  було організовано книжкову виставку-реквієм «Біль крізь віки», в якій представлено документи, публікації, спогади і свідчення про страшні роки голодомору в Україні.





Немає коментарів:

Дописати коментар