вівторок, 12 травня 2020 р.

Великий українець Марко Кропивницький


"... Артист, художник з голови до ніг, Він сміхом потрясав притихлу залу, Скорботою будив юрбу опалу І слово, як алмаз, беріг. Блажен народ, що мав такого сина, Там, де його терниста путь ішла, З нових квіток і колосків звила Вінець йому безсмертний рідна Україна"                                      Максим Рильський

Багатовікова історія України рясніє іменами видатних діячів найрізноманітніших галузей культури: живопис, література, музика і, звісно ж, театральне мистецтво. До таких діячів належить видатний актор, ре­жисер, енергійний організатор театральної справи, талановитий композитор і письменник-демократ Марко Лукич Кропивницький. Він разом із М. Старицьким, І. Карпенком-Карим, І. Франком створював літературну основу утверджен­ня й розвитку українського професійного театру.
Ще за життя Кропивницького називали «батьком українського театру», «українським Мольєром» і «українським Шекспіром», а його прогресивні ідеї актуальні й у наш час. Вся творча діяльність митця була сповнена соціальної значимості, ідейної вагомості, художньої сили. Марко Кропивницький усе своє життя присвятив служінню рідному народові. Саме він доклав чимало зусиль, щоб літературні та сценічні таланти українців оцінили у світі.            
22 (7) травня виповнюється 180-ть років від дня народження корифея українського театру  Марка Кропивницького. Його постать займає особливе місце в історії української літератури та театру. З цієї нагоди працівники філії пропонують Вашій увазі радіожурнал «Марко Кропивницький – батько українського театру, український Шекспір».





Немає коментарів:

Дописати коментар