четвер, 18 квітня 2019 р.

Великоднє диво – писанка!

   Писанкарство – це мистецтво народного розпису, яке створювалось зусиллями майстрів багатьох поколінь.  Наші пращури  втілювали у писанці  свої уявлення про всесвіт, прагнення та віру. Вони вважали, що вона має магічну силу, наділяли її особливою святістю, яка приносить  добро, щастя, здоров’я і захищає людину від усього лихого. Зрештою, писанка – це символ весни, сонця, повернення природи до життя та  віри у Світле Христове Воскресіння.

 Звідки ж пішла традиція оздоблювати яйце в Україні? Яка техніка виконання розпису? Які є різновиди писанок, а також особливості орнаментів у нашому краї? Розповіла нам сьогодні Романа  Савчин – науковий співробітник краєзнавчого музею «Верховина» під час народозновчо-мистецької години «Великодня писанка». У ході заходу учні  3-го класу СНВК «ЗНЗ I ст.  № 12 » у супроводі класного керівника  Шимків Надії мали нагоду наочно познайомитися із різноманіттям писанок, які принесла  пані Романа. Діти із захопленням слухали цікаві розповіді про українське писанкарство, символіку елементів  та традиції, які пов’язані із писанками.





   Доповненням до заходу стала святково оформлена  книжково-ілюстративна виставка «Христос Воскрес! Усе радіє!» Матеріали, представлені на виставці, знайомлять користувачів книгозбірні із традиціями святкування Великодня, розповідають про походження одного із важливих символів цього свята в Україні – писанку!




Немає коментарів:

Дописати коментар