четвер, 7 травня 2015 р.



У кожної держави, кожного народу є дати і події, які складають основу, опорні точки їхньої історії, підґрунтя історичної пам'яті і національної гордості. Для нас, для прийдешніх поколінь, такою знаковою віхою була і вічно буде Перемога у Великій Вітчизняній війні. 70 років тому, квітучої весни 1945 року, наш народ переміг у найжорстокішій війні XX століття, подарувавши людству мир, радість, надію на прекрасне життя на нашій планеті.

З вітром свіжим, з піснями крилатими, з небом чистим, з радістю весни зустрічаємо ми свято Перемоги. Все у блакиті, в зелені та квітах. Але разом із тим, у цей день ми схиляємо голови в глибокій пошані перед живими воїнами-визволителями, воїнами-переможцями, перед солдатськими вдовами і дітьми війни. Схиляємо голови біля пам'ятників і обелісків, встановлених на місцях масових страт патріотів, на братських могилах жертв окупантів, бо навіки в пам'яті народній залишаються ті, хто загинув у священній боротьбі з фашизмом, за честь і свободу Батьківщини.

Пам’ять... Вона нетлінна і вічна. Вона дивиться на нас із старих фронтових фотографій, з тих речей, які зберігають колишні фронтовики, не дає померкнути жодній героїчній сторінці історії перемоги над фашизмом. А ми, молоде покоління, про їхні бойові подвиги, їхнє воєнне життя можемо сьогодні дізнатися тільки з їхніх розповідей, кінофільмів, творів художньої літератури. Багато, як українських, так і митців слова всього світу присвятили свої твори темі війни. Це Андрій Малишко, Олександр Довженко, Володимир Сосюра, Павло Тичина, Олесь Гончар, Ліна Костенко, Леонід Первомайський та інші. 
Більше дізнатися про війну вам допоможуть книги, які знаходяться у книжковому фонді біблотеки. Деякі з них розміщені  на  виставці  абонементу.   






Немає коментарів:

Дописати коментар