понеділок, 21 лютого 2022 р.

Скарб, якому немає ціни…

       Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку. Без рідної мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Мова кожного народу самобутня, розкриває менталітет і традиції нації, формує свідомість людини. 

Щороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Однак попри це, з кожним роком наша мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні.

Напередодні, Міжнародного дня рідної мови, працівники бібліотеки-філії спільно з колективом ВПУ № 35 провели диспут для юнацтва «Мова для єдності чи розбрату?».




Ведучі розповіли присутнім про історію виникнення української писемності та мови, її складний та тернистий шлях до визнання та становлення,  навели цікаві факти про українську мову та емоційно зачитали вірші. У ході зустрічі учні продемонстрували свої знання, висловлювали власну позицію  та свої думки щодо порушених питань диспуту, своє бачення розвитку рідної мови, згадували її трагічну долю. Ніхто не залишився байдужим, бо якщо ми не будемо самі дбати про збереження рідної мови, то хто ж це зробить за нас?!



Гарний настрій всіх присутніх доповнювали сучасні українські ліричні пісні. Також  бібліотекарі оформили  книжково-ілюстративну виставку «Мова рідна, слово рідне…». Гості заходу мали нагоду познайомитися з цікавими книгами з історії української мови, переглянути словники-довідники з літературного слововживання, видання з ділового мовлення, культури мови та інші.





Немає коментарів:

Дописати коментар