четвер, 4 січня 2018 р.

Життя покладене на вівтар (80 років від дня народження В. Стуса)


6 січня 2018 року виповнилось би 80 років видатному українському поету, літературознавцю, перекладачу та громадському діячу Василю Стусу – людині, що стала символом Українського Опору другої половини ХХ століття, ключовою постаттю духовного життя доби.  Йому не дали  дожити й до піввіку. Тоді, коли поет пішов у вічність, про нього мало хто знав в Україні. Сьогодні ім’я його на устах не лише у знавців української літератури, а й у всіх, кому дорога Україна.  Роль, яку відігравала постать Василя Стуса у розвитку української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї важко переоцінити.


Гранична чесність, мабуть, найхарактерніша риса Василя Стуса, який не лише прожив яскраве, героїчне життя, а й зумів піднести людину до рівня її долі та покликання у слові. Звідси підвищений інтерес до його віршів – «образків доби», в котру йому судилося жити. Рідкісна, унікальна неподільність поезії і долі. Поет залишався собі вірним до кінця. Василь Стус був неземною людиною. Він творив свій світ, який зараз цікавий не лише в Україні. У ньому закладені конфлікти «особистість – середовище», які доводиться долати завжди.
Василь Стус навіть у найтяжчі хвилини життя твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує. І ця його непоступлива віра в моральний абсолют виявилася прозорливішою за розпачливе примирення з дійсністю багатьох із нас. Його поезія залунала в Україні, її почули, в неї вслухаються. Схиляються перед ним і поза Україною ті, кому випало читати його твори або довідатися про його долю й боротьбу. 
За коротке життя Василь Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено на англійську мову та надруковано на Заході.
Вшанування пам’яті Василя Стуса – поета, літературознавця, правозахисника стало подією всеукраїнського масштабу, яка викликала значне зацікавлення громадськості. До відзначення ювілею долучилася також і наша бібліотека. Ми оформили книжкову виставку  «Трагічний, величний і вічний» та підготували поетичний альбом «Долі не обирають…»

Немає коментарів:

Дописати коментар