вівторок, 19 липня 2016 р.

Бібліофреш "Новинка! Це цікаво..."



Шановні користувачі! 
 До вашої уваги огляд нових книг, які з'явилися у фонді нашої бібліотеки. 




Глаузер, Ф. 
Чаювання трьох літніх дам [Текст]: дет. роман/ Ф. Глаузер.- Х.:«Бібколектор», 2015.- 223с.
«Чаювання трьох літніх дам» — перший за часом створення детективний роман Глаузера (1986), події в якому розгортаються у Женеві, де на той час засідала Ліга Націй і збиралися дипломати з усього світу. У місті починаються загадкові вбивства, до котрих якимось чином причетні три таємничі літні дами, що додають у чай своїм гостям наркотики. Але ці жінки — лише знаряддя в руках ще більш втаємниченого «Учителя і Господаря золотавих небес»...





Листи Михайла  Грушевського до Кирила Студинського (1894-1932рр.).-Львів- Нью- Йорк: Вид-во М. П. Коць, 1998.- 267с.
Збірник листів Михайла Грушевського до Кирила Студинського містить 310 листів за 1894-1932рр. з особистого архіву К. Студинського, що зберігається в Центральному державному історичному архіві України у Львові.
Розрахований на широке коло читачів.
                                             
     


Медвідь, Л.
Ремінісценції-2[Текст]: новели, сценарії, повість/Любомир Медвідь.- Львів, 2013.- 274с.
«Ремінесценції-2» відомого мистця, живописця-монументаліста (церква Івана Богослова у Суховолі, храм Івана Хрестителя в Оттаві та ін.), академіка Любомира Медвідя охоплюють частину написаних ним у різні роки прозових творів. Перші «Ремінісценції» - це серія живописних робіт (19 полотен) опосередковано пов’язаних із євангельською притчею про повернення Блудного сина. Цій же темі присвячений складний текст есе-феєрії «Кому повінь підвалиною». Крім повісті, у книзі вміщено п’єсу у стилістиці абсурду «Пані - статуя», образний лад якої перегукується із згадкою про дружину праведного Лота, що, утікаючи із покараного Содома, оглянулася і за свою цікавість стала соляним стовпом. Книга презентує проект кіносценарію «Пікассо Рея Бредбері», що опирається на коротку новелу геніального американського письменника, а також кілька вибраних новел, написаних у середині 1960-х років, які доволі прикметно проявляють образне мислення автора.
У книзі використано авторські рисунки спонтанного характеру із колекції А. Максименка та М. Андрущенка.
                

                           

Мойсей українського Духа [Текст].-Львів: ВД "Артклас", 2015.- 564с.

Автор-упорядник підготувала та зібрала, представлені священнослужителями, дослідниками, істориками та мистецтвознавцями науково-історичні та мистецькі, монографічні матеріали й документи про уні­кальну Особистість, одну з найвизначніших в історії українського народу XX століття - Вселенську постать Князя Української Церкви, Велетня Церковника, видатного українця Митрополита Андрея Шептицького.
Наш священний обов’язок пізнавати й поширювати дороговкази Митрополита Андрея, його Пастирські листи, послання, місійні діяння та харитативний спадок, які є вельми актуальними для нинішних і прий­дешніх поколінь українців.
                                     
                           
                                   
Пахолків, С. Українська інтелігенція у Габсбурзькій Галичині: освічена верства й емансипація нації [Текст]/ Святослав Пахолків.- Львів: Піраміда, 2014.- 610с.

Ця книга дає змогу українському читачеві звернутися до позитивного й конструктивного досвіду рідної історії. Досвіду, який і сьогодні може слугувати дороговказом…»
Книга «Українська інтеліґенція у Габсбурзькій Галичині: освічена верства й емансипація нації» описує формування української освіченої верстви в Галичині. Історичною передумовою процесу соціальної та культурної емансипації стали Терезіансько-Йосифінські реформи. Спричинені революцією 1848 р. та ліквідацією панщини зміни соціально-економічних відносин на селі, як і поступове становлення національної ідентичності, започаткували процес секуляризації. Завдяки виникненню власного освіченого середнього класу галицькі українці стрімко наздоганяли своїх сусідів у соціальній, економічній та культурній сферах.
За авторською концепцією «історію розвитку освіченого середнього класу галицьких українців відображено у трьох розділах. У першому висвітлюються взаємозв’язки, важливі для двох наступних розділів: йдеться насамперед про історичні, культурні та соціально-політичні передумови цього феномену. У другому – про інституційні рамки австрійської середньої й вищої освіти та її значення для галицьких українців. Третій розділ присвячено наслідкам та значенню суспільних перетворень».         



   Хай, М.О.
Микола Будник і кобзарство[Текст]/ М. Хай.- Львів: В-во «Астролябія», 2015.- 320с.
Книга представляє зацікавленому читачеві унікальний новітній погляд на феномен і проблематику одного з найунікальніших явищ української традиційної культури — кобзарства і лірництва. Крізь призму світобачення леґендарного панотця-цехмайстра Київського кобзарського цеху Миколи Будника та власних спостережень й експериментів, в процесі багаторічного спілкування та активної співпраці з майстром, автор доходить важливих висновків про історичну сутність кобзарських практик в Україні, виникнення й еволюції супровідного інструментарію, як-от гусел, автентичної бандури, кобзи Остапа Вересая, колісної ліри, та репертуару, що виконувався на цих інструментах. Видання є важливим етапом усвідомлення наукової істини про основи епічної й старцівської традицій українців. Воно містить конструктивну критику сучасного, так званого «академічного», бандурництва й розвінчує цілу низку квазінаукових і романтичних мітів про кобзарство. Висловлені тут гіпотези, теоретичні роздуми про самого Миколу Будника і кобзарство загалом будуть корисні для молодих дослідників, виконавців-реконструкторів, композиторів, студентів вищих навчальних закладів і шкіл, а також величезної когорти слухачів та поціновувачів кобзарства й української традиційної культури загалом.
                                  


Шудря, М.
Лицарі булави. Розповіді про укр. гетьманів [Текст]/ М. Шудря.- К.: Велес, 2015.-239с.
До збірки входять історичні розвідки Заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченко Миколи Шудрі про українських гетьманів. 
Автор дає відповідь на запитання «Хто вони?» – родовід, освіта, вдача. Вказує місця народження, поховання та інші маловідомі факти з життя Байди Вишневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та інших.
Подаються історичні довідки та уривки відомих творів, які допомагають краще розкрити образи славних синів України.
В книжці поміщено покажчики з основними відомостями про воєначальників Запорозької Січі, гетьманів (старших), військових, політичних і державних діячів інших країн.
                               


     Шевельов, Ю.
З історії незакінченої війни [Текст]
/Ю. Шевельов.-К.: ВД КМА, 2015.- 470с.                     
У книзі вибраних есеїв і розвідок Юрія Шевельова – найвидатнішого українського гуманітарія ХХ століття, славіста зі світовим ім'ям – автор постає передусім як політичний мислитель, блискучий аналітик своєї доби. Ця збірка є хронікою вивільнення непересічної особистості з випарів найядучішої системи радянського тоталітаризму, історія особистого вибору позиції інтелектуального опору в епоху пристосуванства, поєднана з проникливим аналізом колективної долі українців в імперській системі всеохопної соціальної й національної уніфікації та державного терору.

До збірки ввійшли есеї й розвідки Ю. Шевельова, написані впродовж тривалого часу – від 1940-х років, початків його еміграційного життя на Заході, до 1990-х, коли ім'я і творчий доробок автора стали відомими в Україні. Культурологічну й політологічну тематику останніх його розвідок, опублікованих уже на батьківщині, можна загально окреслити підзаголовком одного з есеїв, хоча й присвяченого іншій країні, – "Незалежність – і що завтра?".
                                   
                           



Шулаков, В.
Храм на сльозі [Текст]: п’єси/ В. Шулаков.-К.: Пульсари, 2015.-478с.
Відомий режисер, педагог, музикант у цій книжці представлений як драматург і художник. Друкуються його ще не поставлена комедія «Ханума і Кабато», класичні п’єси у новому тлумаченні, самобутні графічні малюнки, а також спогади друзів і соратників.Шулаков Віктор Олександрович (1942-2009)   знаний український театральний режисер, драматург, педагог, актор. Народний артист України (2008), заслужений діяч мистецтв України. Лауреат премії імені Михайла Старицького та премії «Київська пектораль». Лауреат Національної премії імені Шулаков Віктор Олександрович (1942-2009)   знаний український Тараса Шевченка за виставу «Енеїда» за І.Котляревським у Донецькому академічному театрі імені Артема. Художній керівник Молодого театру й столичного Театру оперети.
Віктор Шулаков здійснив понад 100 вистав у Львові, Черкасах, Києві, Донецьку, Сімферополі й Севастополі, в Польщі, Чехії, Словаччині, Росії, США. Він   режисер-постановник першого в Україні мюзиклу «Екватор». Творчій манері режисера була властива свіжість тлумачень, оригінальна поетика, яскрава сценічна мова. Шулаков відновив і ствердив на кону сценічний жанр меніпеї, збагативши новітній театр України абсолютними бестселерами.
Журналіст Олександр Саква сказав: «Шулаков майстерно довів: енейство   не авантюризм, а відсутність страху перед життям і, власне, таке пересилення його лихої години, коли особа протистоїть виклику долі без зневіри й «заруби», цілком покладаючись на ту пишноту комбінаторних можливостей буття, які зринають немов з нічого, ледь до інертного стану матерії застосовують творчий підхід. Енейство, таким чином, є тріумф безміру особи над вкрай куцим тлумаченням людської природи, над яким, якщо відверто, неафішно кепкують і люди, і Бог. Звісно, тепер вже вслід за Котляревським і Шулаковим».
У книзі вміщено 16 оригінальних малюнків Шулакова-художника.

Всіх, кого зацікавила  інформація про ці  книги  ласкаво просимо до бібліотеки!

Немає коментарів:

Дописати коментар