четвер, 22 жовтня 2015 р.

Великий Поет і великий Українець (80 років від дня народження Бориса Олійника)





Виставкова діяльність залишається одним  із напрямків роботи нашої бібліотеки, яка допомагає у розкритті  бібліотечних фондів, популяризації видань, заохочуванні читачів до читання,  книги. 
22 жовтня 80 років виповнюється одному із "живих класиків" української літератури - Борису Олійнику.
До ювілею поета в бібліотеці організовано тематичну виставку "Великий Поет і великий Українець",на якій чільне місце займає творчий доробок Бориса Олійника.




Є люди, які в історії України посідають унікальне місце. Без них наше життя, українська дійсність, майбутнє Української держави уявити просто неможливо. До славетної когорти таких особистостей по праву належить унікальний поет-лірик, поет-громадянин, поет-шістдесятник, велет духу і національної ідеї, академік НАМ України, народний депутат України, голова Українського фонду культури, Герой України, Борис Ілліч Олійник.
 Усі ці роки він присвятив не лише поетичному слову, а й активній громадській позиції на благо України. Ось лише короткий перелік подій, проти яких активно виступав Олійник у пресі та на трибунах: бомбардування Югославії, замовчування фактів вибуху на Чорнобильській АЕС, будівництво промвузла у Каневі, спорудження АЕС у Криму. І усі ці виступи були дійсно результативними.

У книгах письменника розкривається індивідуальний, глибоко одухотворений світ нашого сучасника, який у складних протиріччях буденності настійно відшукує джерела людськості і суспільного поступу. Поета не приваблює надмірна монументальність і помпезність, він залишається у колі звичайних людських подій і фактів, таких безумовних моральних цінностей, як Батьківщина, Мати, Земля, Хліб..., він глибоко переживає плинність і минущість людського віку, осмислює іноді болючі в своїй основі зв’язки між поколіннями. Але в цей, здавалось би, не прикрашений поетичними принадами світ, може легко увійти сивий юнак з перебитим крилом і стати не тільки реальним символом – протестом проти підлоти і жорстокості. 
Визначні риси творчості Б.Олійника – громадський неспокій, патріотизм, турбота про долю рідного народу – про його “хліб і пісню”.
 І все ж, яким би вагомим не був внесок Бориса Олійника в державотворення, але хочеться говорити не про це, а знову й знову повертатися до його творчого доробку, бо тут він справді неперевершений. Хочеться читати й перечитувати і ранні його вірші, і вірші останніх років.
       Читаймо  його поезію і   гордімося, що в нас є такий поет і велика людина!


Немає коментарів:

Дописати коментар