вівторок, 13 жовтня 2015 р.

14 жовтня- свято Покрови, День Українського козацтва та День захисника України.

Золоте сяйво Покрови


14 жовтня, у світле й радісне свято Покрови Пресвятої Богородиці, одне з найбільш шанованих свят в Україні, наша держава відзначає День українського козацтва і День захисника́ України. 


З давніх-давен славні лицарі українського народу особливо шанували Пресвяту Богородицю як покровительку і заступницю, а саме свято впродовж століть набуло ще однієї назви – Козацька Покрова. Куди б доля не заносила козаків, завжди з ними була ікона Пресвятої Богородиці.
Козацький дух відваги та вірності Вітчизні передається через віки, самобутність традицій та волелюбність і зараз залишаються головними достоїнствами української нації. Навіть рядки офіційного Гімну України закликають пишатися мужністю та героїзмом наших славних предків: «... і покажем, що ми, браття, козацького роду!

Це свято має глибоке коріння. У 860 році, за легендою, військо давніх русів на чолі з київським князем Аскольдом взяло в облогу центр православ`я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з`явилась перед людьми та вкрила їх своєю покровою ( омофором, – тобто довге, широке, велике покривало, під яким заховалися люди). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами. 
Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, встановлено нове свято - «День захисника України», яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня. І тут буде все вірно, бо традиції нашого народу тягнуться з глибин віків і приводять до цього славного Дня – 14 жовтня, на Покрову Пресвятої Богородиці, яка захищає своїх дітей від усіх ворогів і надихає Українське військо боронити нашу землю, нашу славну Україну.
З нагоди свята Покрови  Пресвятої  Богородиці   відділ абонементу   бібліотеки-філії №2  пропонує увазі  користувачів книжково- ілюстративну виставку «Покрий, Покрово, щастям Україну», література  якої розміщена у чотирьох розділах.



















Розділ « У звичаях, традиціях народу ти  душу  України  пізнавай» - справжня знахідка для всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу, важливою складовою частиною якого є традиційно- побутова культура.
А ще привертає увагу  розділ  «Світочі козацького духу», який зібрав галерею портретів  найвідоміших козацьких обранців у дослідженнях різних авторів.
  Бібліотекарі не залишили без уваги те, що Покрова асоціюється із днем вшанування воїнів УПА.
У розділі « Створені на Покрову»  підібрана література  про  історію створення УПА та славетні подвиги воїнів.
Не залишить байдужим  жодного любителя історичної  прози  розділ «Живий голос  далекої епохи» , в якому велич і красу козацької звитяги розкриває    Ю. Мушкетик у романі «Яса»,  В. Чемерис «Фортеця  на Борисфені», А. Кащенко «Історичні оповідання» та інші твори.
Маємо надію, що виставка стане в нагоді всім, хто вивчає українську історію і пропонуємо для ознайомлення книги, які дійсно заслуговують  уваги. Кожний відвідувач нашої виставки може знайти для себе цікаву інформацію. Виставка розрахована для  широкого кола користувачів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар