пʼятниця, 8 листопада 2019 р.

Ти наше диво калинове, кохана українська мова!


День української писемності та мови — це державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Його встановлено указом Президента України 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій і приурочено до дня вшанування пам’яті преподобного Нестора-Літописця – монаха Києво-Печерського монастиря, першого давньоруського письменника і літописця.

Мова – це не тільки засіб спілкування. Мова – це вираження культури і знань людини, її приналежності до певної нації, народу, держави. У кожного народу мова своя. У нас українців, вона напрочуд гарна, співуча і барвиста. Скільки ніжних, ласкавих поетичних слів придумали поети, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народилися і живуть. І тому, кожна людина має досконало знати не лише свою історію, але й мову, починаючи з витоків писемності свого народу. Любити, шанувати і плекати рідну мову – це святий обов’язок  кожного  українця. А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави.
Напередодні Дня української писемності та мови у нашій книгозбірні  було проведено подорож-занурення «З глибини віків до нас промовляє слово» для  учнів 4-го класу ПШ №12 у супроводі класного керівника Шимків Надії Василівни.




У ході заходу працівники бібліотеки розповіли  дітям про історію виникнення і розвитку української мови, про її тернистий шлях до здобуття статусу державної. Розповідь бібліотекаря супроводжувалася мультимедійною презентацією «Подорож у країну писемності».
Увагу юних читачів привернув  відеоролик  «Цікаві факти про українську мову». Присутні дізналися про різноманітні цікавинки історії писемності, скорботний календар української мови та місце української мови серед інших слов’янських мов. Учні також мали нагоду продемонструвати свої таланти. У читальному залі звучали народні пісні та вірші українських поетів.
Але на цьому свято української мови не закінчилось. Бібліотекарі підготували мовну вікторину для учнів, які отримали чудову нагоду перевірити свої знання з української мови. Хлопці і дівчата вміло відгадували загадки, українські казки та доповнювали прислів’я.





Окрім того, у читальному залі книгозбірні діє тематична виставка «9 листопада – День української писемності та мови». Усіх охочих ознайомитися з виданнями, представленими на виставці, чекаємо в читальному залі нашої книгозбірні!





Немає коментарів:

Дописати коментар