середу, 19 серпня 2015 р.

19 серпня - давнє народне свято - Другий Спас, або Яблучний Спас.




Як виник Яблучний спас?
Багато свят мають свою легенду, не виняток і Яблучний спас. Історія свята припадає на час, коли Христос готував своїх учнів до майбутніх подій. Існує легенда, що Месія зійшов зі своїми найближчими учнями Іваном, Петром та Яковом на гору Фавор для традиційної молитви. Втомлені апостоли заснули і не застали моменту, коли почалося Преображення Господнього. Вони прокинулися від сяйва - незвичайного світла, який вивчав Христос. Близько вчителя апостоли помітили Іллю і Мойсея, які розмовляли з ним про похід в Єрусалим для здійснення подвигу спокути. Несподівано на гору опустився туман і апостоли почули голос Господа: «Той син мій вибраний, у якому моє благовоління». Учні злякалися, впали ниць і лежали так, поки Ісус не доторкнувся до них. Святий звернувся до них з проханням не розповідати про події, поки не здійсниться кару. Таким чином, учні стали першими людьми, хто усвідомив, що Ісус Син Божий. Це і є приводом до святкування Яблучного спаса.
На Русі врятував став самим відзначається днів літа. В день, коли відзначався Яблучний спас, в селах влаштовували свята, який вихваляли не тільки релігійне свято, але й прихід осені. Селяни спостерігали за заходом і як тільки сонце порівнювалося з горизонтом, починали співати пісні і вітати один одного. 


В церковному календарі - це свято отримало назву Преображення Господнього. В цей день святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.
Раніше до Другого Спаса правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Після церкви родина, звичайно, врочисто сідала за стіл: їли яблука з медом і запивали виноградним або яблуневим вином - "щоб садовина родила".
Триває двоижневий піст - "спасівка", який почався на Маковія. З Маковія починалися також проводи літа. Замовкали птахи - не чути вже соловейка, зозулі. горлиці; починають відлітати ластівки. "Відцвітають рози, падають холодні роси" - вже відчутна прохолода зранку і вночі. Ночі стають темнішими і довшими. В сутінках зорі наче побільшали.Починається перша сівба озимих.
Перед Яблуневим Спасом селяни косили траву-отаву, завершували викопувати цибулю та часник,. Треба було зібрати й малину, бо вона втрачає смак.
І якщо "з першого Спасу - холодні роси", то з Другого Спасу в середній смузі України вже можуть починатися приморозки, а тому й кажуть: "Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!".
На Спаса поминали померлих родичів. Це давня українська народна традиція - відголосок прадавнього культу предків. За народною міфологією, це третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: вони з'являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса.

Яблуневий Спас має свої традиції і прикмети.

Який день на Яблучний Спас, таким буде і Покрова (14 жовтня) і весь січень
Яка погода на Яблучний Спас - такого чекай січня.
Якщо на Яблучний Спас суха, ясна погода, то і осінь буде сухою, без дощів, а зима буде суворою.
Дощ на Яблучний Спас - до дощової осені
Хто на Яблучний Спас пригостить жебрака, у того наступний рік буде врожайним.
Другий Спас - зриває спілі яблука.
Другий Спас яблучком розговляється.
Хто до Яблучного Спаса їсть яблука, тому на тому світі не дадуть яблучка з райського саду.
Хто не прибрав хліб до Яблучного Спаса, у того не буде врожаю.
В Яблучний Спас - пішло літо від нас.
Яблучний Спас - бери рукавиці про запас.



1 коментар: